Ravitsemussuositukset

Suomalaisten ravitsemussuositusten keskeinen tavoite on parantaa väestön terveyttä ravitsemuksen avulla. Ravitsemussuositukset ovat tarkoitettu koko väestölle, mutta ravintoaineiden tarve ja suositeltava ruokavalio voivat vaihdella yksilöllisesti. Ravitsemussuositukset sopivat usein sellaisenaan eri sairauksista kärsiville henkilöille joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta. Laihduttamisen edellyttämää energiavajetta ei ole huomioitu suosituksissa, mutta suositukset sopivat painonhallintaan laihdutuksen jälkeen. 

Ravitsemussuosituksia annetaan sekä ruoasta että ravintoaineista. Ruokasuosituksissa on kyse etenkin ruoka-aineryhmistä (esimerkiksi liha, maitovalmisteet, täysjyväviljavalmisteet). Ravintoainesuosituksilla tarkoitetaan energian, energiaravintoaineiden, vitamiinien ja kivennäisaineiden saantisuosituksia. Ravitsemuksellisesti riittävän ruokavalion voi koostaa monista muistakin ruoka-aineista ja elintarvikkeista.

Vuonna 2014 julkaistut suomalaiset ravitsemussuositukset pohjautuvat vuonna 2013 julkaistuihin pohjoismaisiin ravitsemussuosituksiin ja niissä on otettu huomioon suomalaisten ruokailutottumukset ja ruokakulttuuri. Pohjoismaiset suositukset ovat julkaistu englanniksi ja niistä löytyy myös lähdeviittaukset, joiden avulla löytää suosituksessa käytetyt primäärilähteet eli tutkimukset.

Tämä ravitsemuksen tietopaketti on tehty suomalaisen ravitsemussuosituksen perusteella. Voit tutustua suomalaisiin ja pohjoismaisiin ravitsemussuosituksiin klikkaamalla alla olevia painikkeita.