Kasvisruokavaliot

Monipuolisesti toteutettuun kasvisruokavalioon kuuluu paljon erilaisia kasvikunnan tuotteita: vihanneksia, juureksia, marjoja, hedelmiä, palkokasveja, täysjyväviljaa, kasviöljyjä sekä pähkinöitä ja siemeniä. Kasvisruokailijoilla useiden elintapasairauksien esiintyvyys on vähäisempää kuin länsimaiden väestöllä yleensä. Lisäksi kasvisruokailijoiden verenpaine on alhaisempi, rasva-arvot paremmat ja he elävät pitempään.

Kasvisruokavaliot voidaan jakaa neljään eri tyyppiin:

  • Semivegetaarinen (sisältää kasvikunnan tuotteita, maitovalmisteita, kananmunaa ja kalaa)
  • Lakto-ovo-vegetaarinen (sisältää kasvikunnan tuotteita, maitovalmisteita ja kananmunaa)
  • Laktovegetaarinen (sisältää kasvikunnan tuotteita ja maitovalmisteita)
  • Vegaaninen (sisältää kasvikunnan tuotteita)

Lakto-ovo- ja laktovegetaariset ruokavaliot ovat monipuolisesti koostettuina ravintosisällöltään verrannollisia suositusten mukaiseen sekaruokavalioon. Koska kasvisruokavalioihin ei sisälly ruokia kaikista ruoka-aineryhmistä, ruokien valinnassa on tärkeää olla tavanomaista tarkempi, jotta kaikkien vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti on riittävää.

Vegaaniruokavalion toteutus on muita kasvisruokavalioita haasteellisempaa. Erityisesti tulee varmistaa B12-vitamiinin, D-vitamiinin, riboflaviinin, kalsiumin, raudan, sinkin, jodin, seleenin ja proteiinin saanti käyttämällä tarvittaessa täydennettyjä elintarvikkeita ja/tai ravintolisiä.